dijous, 16 d’octubre del 2008

El modernisme

1-Elabora en el teu blog una col·lecció amb imatges comentades que il·lustrin l’estètica modernista en els edificis, en els cartels o arts gràfiques, en les joies, en el mobiliari, en els diversos elements decoratius, en l’escultura, en els vitralls, ect

Construït l’any 1900, el projecte s’atribueix a l’arquitecte Eusebi Bona i Puig.L’any 1912 va ser reformat, considerablement ampliat i es va afegir la monumental porta d’entrada. Edifici de planta baixa i pis, un dels més característics del centre urbà de la població. Presenta una façana molt decorada amb obertures flanquejades per pilastres, d’arc pla a la planta baixa i d’arc escarser al pis. La porta que dona entrada als jardins i a les instal·lacions del balneari, d’arc carpanell rebaixat, està rematat per un frontó i una antefixa. L'interior conserva nombrosos detalls i mobles modernistes.Es de destacar la conservació dels salons i la decoració interior.



Casa unifamiliar de principis del segle XX, atribuïda al mestre d’obres Josep Deulofeu i Floriach, que manifesta signes d’evolució des d’un estil bàsicament eclèctic, cap al modernisme. Alguns elements decoratius de factura neogòtica com els marcs de les obertures i les balustrades del terrat, la presència de símbols com petits escuts amb les quatre barres son els que permeten atribuir un cert caràcter modernista a la construcció. A més de les balustrades, un frontó esglaonat al centre de cada façana corona el conjunt.Es troba en un estat que requereix una restauració.


Edifici d’una sola planta projectat i construït als anys 20 del segle XX, per l’arquitecte Isidre Bosch i Bataller, autor de nombrosos edificis de variada tipologia (Veure Fàbrica Brillas i Pagans a Celrà) d’estètica modernista dintre de l’àmbit gironí.Encara que aquest edifici presenta un aspecte poc adient amb les característiques del modernisme, no es pot deixar passar per alt l’existència d’alguns elements típics d’aquest estil com son per una banda el curiós escut de Catalunya a sobre de l’entrada principal i per una altra l’element commemoratiu en forma de fulla de pergamí esculpit en pedra a l’angle de les dues façanes.Construït inicialment com escola, actualment acull la Biblioteca Municipal de la població i presenta a l’entrada un magnífic quadre de gran format, retrat de Pla i Deniel benefactor de la vila.L’edifici té un exterior recentment restaurat i l'interior adaptat a les seves actuals funcions, però sense un interès arquitectònic especial.
2- En quins período de temps té lloc el Modernisme?
Entre el 1888/1906 al 1926.

3- En quins ámbits de les arts es manisfesta amb més força el Modernisme?
Arts gràfiques, arquitectura, la música, etc.

4- Cita tres tipus d’edificacions en les quals podem trobar trets formals propis del Modernisme.
Balneari Prats(Caldes de Malavella), La Sagrada familia(Barcelona), La Casa Batlló(Barcelona).


5- Quin és el sector industrial que experimenta un major creixement?
El sector téxtil.


6- Quines són les principals característiques formals que defineixen l’art modernista?
Gran originalitat, creativitat, formes arrodonides, utilització del color i la llum, etc.


7- Busca quadres i dibuixos de Santiago Rusiñol i de Ramon Casas. Descriu-los i comenta’ls.




Café de Mont-Matre

Fet l'any 1890

Tipic café francés de l'época


Defineix perfectament l'amistat que hi exsistia entre Santiago Rosiñol i Ramon Casas.
Es tracta d'un divertiment, d'una broma cómplice en la que Casas s'autorretracta a un exterior, amb capa i barret.

1 comentari:

salvi ha dit...

Has realitzat una interessant tria d'imatges, però et centres solament en l'arquitectura i en la pintura. Recorda que se't demanava exemples de: "els cartels o arts gràfiques, en les joies, en el mobiliari, en els diversos elements decoratius, en l’escultura, en els vitralls".

Deixa-ho així de moment i passem al següent post.

salvi